Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2011

ΚΑΤΑΘΕΣΗ-ΣΟΚ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΗ ΤΟΥ ΥΠ.ΕΡΓΑΣΙΑΣ-ΧΩΡΙΣ ΜΕΤΡΑ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΚΡΕΜΑΣΕΙ...

Μια ακόμη κατάθεση στην επιτροπή Πολυβίου έγινε την Παρασκευή, προκαλώντας αίσθηση με τα όσα ακούστηκαν. Ο λειτουργός του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας Θεμιστοκλής Κυριάκου, ο οποίος ήταν παρών στην επιτόπια επιθεώρηση του φονικού φορτίου μετά τις πρώτες μικρές εκρήξεις, μόλις λίγες ημέρες προτού σημειωθεί η ττραγωδία, κατέθεσε ότι εάν ειχαν υλοποιηθεί οι εισηγήσεις για απομάκρυνση του εμπορευματοκιβωτίου που είχε εκραγεί στις 4 Ιουλίου και την κατάβρεξη με θαλασσινό νερό των υπολοίπων, δεν θα βρισκόμασταν στη σημερινή κατάσταση.
Πρόσθεσε ότι μετά το περιστατικό αυτοανάφλεξης, υπήρχε εικόνα για τη σοβαρότητα της κατάστασης και τους πιθανούς κινδύνους, ενώ ανέφερε ότι η εισήγηση για απομάκρυνση ή καταστροφή του υλικού δεν έγινε δεκτή από τον Συνταγματάρχη Γεώργιο Γεωργιάδη, ο οποίος ανέφερε ότι απόφαση επ’ αυτού μπορεί να λάβει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Υπουργός Εξωτερικών, οι οποίοι απουσίαζαν στο εξωτερικό.
Είπε επίσης ότι δεν ενημέρωσε την ΑΗΚ για τους πιθανούς κινδύνους στον παρακείμενο ηλεκτροπαραγωγό σταθμό του Βασιλικού, καθώς, όπως ανέφερε, δεν υπήρχε κάποιο τεχνικό μέτρο που θα μπορούσε να λάβει η Αρχή, πέραν της εκκένωσης.
Ο κ. Κυριάκου είπε ότι αν και το Τμήμα του δεν έχει αρμοδιότητα σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις, κλήθηκε από τον Διευθυντή του Υπουργείου Αμυνας Χρίστο Μαληκίδη να συμμετάσχει σε επιτόπια έρευνα στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης», στις 6 Ιουλίου 2011, δύο ημέρες μετά το περιστατικό αυτοανάφλεξης σε ένα από τα εμπορευματοκιβώτια του φορτίου του πλοίου “Monchegorsk”, που φυλασσόταν στο Μαρί.
Ανέφερε ότι δεν είχε καμιά σχέση με το θέμα των εμπορευματοκιβωτίων πριν από τις 5 Ιουλίου, ενώ πρόσθεσε ότι η εμπλοκή του με το θέμα ξεκίνησε ύστερα από έκκληση του κ. Μαληκίδη, με τον οποίο στο παρελθόν ήταν συνάδελφοι στην ίδια υπηρεσία.
Πρόσθεσε ότι στις 6 Ιουλίου συμμετείχε στην επιτόπια έρευνα και σύσκεψη που ακολούθησε στη ναυτική βάση, όπου παρών ήταν, μεταξύ άλλων, ο Συνταγματάρχης Γεωργιάδης, ο Συνταγματάρχης Λάμπρου, καθώς και αξιωματικοί της Πυροσβεστικής και της ΕΜΑΚ.
Κατά την επιτόπια εξέταση, ο κ. Κυριάκου είπε ότι «είδαμε ότι ένα κοντέινερ στην πάνω πλευρά, στο ΝΑ άκρο, φαινόταν ότι είχε υποστεί έκρηξη γιατί είχε μετατοπιστεί από τη θέση του», και συμπλήρωσε ότι για τον λόγο αυτό κρίθηκε σκόπιμο από τους παρευρισκόμενους να ανέβουν για να δουν από κοντά τί συνέβαινε.
Η εξωτερική οπτική διαπίστωση ήταν ότι είχε γίνει έκρηξη στο εσωτερικό του κοντέινερ, στο πίσω μέρος, συνέχισε ο κ. Κυριάκου, λέγοντας ότι οι πόρτες του εν λόγω εμπορευματοκιβωτίου ήταν μισάνοιχτες και φαινόταν ότι τα μπροστινά υλικά ήταν άθικτα, γεγονός που καταδείκνυε ότι έγινε έκρηξη, αλλά δεν επηρεάστηκαν όλα τα υλικά.
Σε ερώτηση του κ. Πολυβίου για το ποια πιστεύει ότι ήταν η αιτία της έκρηξης στο εμπορευματοκιβώτιο, ο κ. Κυριάκου είπε ότι, χωρίς να είναι ειδικός, φαίνεται ότι «προηγήθηκε εξώθερμη αντίδραση μεταξύ των υλικών που βρίσκονταν μέσα στο κοντέινερ, αναπτύχθηκε η θερμοκρασία» και ακολούθως ξέσπασε φωτιά και έγινε έκρηξη".
"Λόγω του ότι καταναλώθηκε το οξυγόνο του αέρα εντός του κλειστού κοντέινερ", συνέχισε ο κ. Κυριάκου, «η φωτιά και η έκρηξη δεν επεκτάθηκε στο υπόλοιπο υλικό που υπήρχε μέσα στο κοντέινερ».
Ο κ. Κυριάκου είπε ότι κατά τη σύσκεψη που ακολούθησε στη βάση, όλοι οι συμμετέχοντες στην επιτόπια έρευνα είχαν γνώση της σοβαρότητας της κατάστασης και εισηγήθηκαν τη λήψη μέτρων, περιλαμβανομένης της μετακίνησης των εμπορευματοκιβωτίων ή της καταστροφής του περιεχομένου τους.
Οπως είπε ο κ. Κυριάκου, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε στο σημείο αυτό ότι απόφαση για μετακίνηση ή καταστροφή έπρεπε να ληφθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Υπουργό Εξωτερικών, οι οποίοι όμως έλειπαν στο εξωτερικό και για τον λόγο αυτό θα έπρεπε να εξευρεθούν άλλες λύσεις.
Ο κ. Κυριάκου είπε ότι τα δύο άμεσα μέτρα που προτάθηκαν ήταν η απομάκρυνση του κοντέινερ στο οποίο είχε γίνει η αυτοανάφλεξη του υλικού και το άνοιγμα του εμπορευματοκιβωτίου για περεταίρω εξέταση, καθώς και η κατάβρεξη των υπολοίπων εμπορευματοκιβωτίων με θαλασσινό νερό, ώστε να μειωθεί η θερμοκρασία.
Πρόσθεσε ότι ο Συνταγματάρχης Γεωργιάδης ανέφερε, εν είδει παρομοίωσης, ότι «ο Θεός μας προειδοποίησε, παθαίνοντας ένα καρδιακό επεισόδιο και όχι καρδιακή προσβολή».
Επίσης ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής κ. Χαραλάμπους εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει να εξεταστεί και το ενδεχόμενο να μην ληφθούν καθόλου μέτρα, μέχρι να παρθεί η τελική απόφαση για το τί θα γίνουν τα εμπορευματοκιβώτια.
Ο κ. Κυριάκου είπε ότι ο κ. Χαραλάμπους δεν επέμενε στην άποψη αυτή και ότι ο ίδιος του απάντησε ότι, εφόσον έγινε ένα επεισόδιο, είναι θέμα χρόνου να συμβεί και το επόμενο, του οποίου η ένταση είναι άγνωστη.
Αν συμβεί αυτό, «τότε δικαιολογημένα ο κόσμος θα πρέπει να κρεμάσει και εσένα που είπες να μην λάβουμε μέτρα και εμένα που δεν αντέδρασα σε αυτήν την πρόταση», ανέφερε ότι είπε ο κ. Κυριάκου προς τον εκπρόσωπο της Πυροσβεστικής.
Ο κ. Κυριάκου είπε ότι ο κ. Γεωργιάδης τους ενημέρωσε ότι μετά το πέρας της συνάντησης θα ετοίμαζε το πρακτικό της σύσκεψης και πρόσθεσε ότι ο ίδιος προσωπικά αντιλήφθηκε ότι την επόμενη ημέρα αναμενόταν να γίνει σύσκεψη στο Υπουργείο Αμυνας, υπό τον Υπουργό Αμυνας, ώστε να παρουσιάσει ο κ. Γεωργιάδης τις εισηγήσεις αυτές.
Ο κ. Κυριάκου ανέφερε ότι μετά τη σύσκεψη και έως την ημέρα της έκρηξης βρισκόταν σε υπηρεσιακό ταξίδι στις Βρυξέλλες και δεν είχε καμία επαφή με κάποιον εμπλεκόμενο, ενώ, όπως είπε, το Τμήμα του δεν είχε αναλάβει οποιεσδήποτε υποχρεώσεις για να προβεί σε ενέργειες.
Συμπλήρωσε ότι η νομοθεσία που εφαρμόζει το Τμήμα του για την ασφάλεια των εργαζομένων και οι κανονισμοί για τα ατυχήματα μεγάλης κλίμακας δεν εφαρμόζονται σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις.
Ο κ. Πολυβίου ρώτησε τον κ. Κυριάκου αν εκ των υστέρων πιστεύει ότι θα έπρεπε μέσα στις επόμενες ημέρες να είχε ενημερώσει κάποιον υπεύθυνο της ΑΗΚ για τον ενδεχόμενο κίνδυνο που ελλόχευε για τον σταθμό στο Βασιλικό, δεδομένης της μικρής απόστασης των εμπορευματοκιβωτίων από τον χώρο της ΑΗΚ.
Ο κ. Κυριάκου απάντησε ότι, αν εφαρμόζονταν οι άμεσες λύσεις που εισηγήθηκαν, τότε η κατάσταση δεν θα έφτανε σε αυτό το σημείο. Συμπλήρωσε ότι δεν ενημέρωσε την ΑΗΚ, καθώς, όπως είπε, το μόνο μέτρο που θα μπορούσε να λάβει η Αρχή θα ήταν να διακόψει τη λειτουργία του σταθμού στο Βασιλικό.
Συμπλήρωσε ότι στόχος ήταν η πρόληψη και ότι με τις εισηγήσεις για τα άμεσα μέτρα υπήρχε η πεποίθηση ότι το ατύχημα θα είχε αποφευχθεί.
Στις επίμονες ερωτήσεις του κ. Πολυβίου γιατί δεν ενημέρωσε την ΑΗΚ, ο κ. Κυριάκου επανέλαβε ότι έπρεπε να υλοποιηθούν τα άμεσα μέτρα και πως το μόνο που θα μπορούσε να κάνει η ΑΗΚ θα ήταν να εκκενώσει το Βασιλικό, έως ότου γίνει η έκρηξη.
Σε αυτό το σημείο, ο κ. Πολυβίου παρατήρησε ότι η μη ενημέρωση της ΑΗΚ αφαίρεσε από την Αρχή τη δυνατότητα να προβεί σε οποιανδήποτε πράξη έκρινε σκόπιμη και πρόσθεσε ότι φαίνεται πως διάφοροι άνθρωποι από διάφορες θέσεις φαίνεται ότι την ημέρα εκείνη αδράνησαν.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου