Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2011

ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΟΛΥΒΙΟΥ ΚΑΙ ΓΙΑ ΔΥΣΦΟΡΙΑ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΕΤΑΙΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ

Πώς συγκεκριμένοι χειρισμοί προκαλούσαν δυσφορία στους Ευρωπαίους εταίρους της Κύπρου, κατέθεσε στην ερευνητική επιτροπή για το Μαρί  ο πρώην πρέσβης-αντιπρόσωπος της Κύπρου στην Επιτροπή Ευρωπαϊκής Πολιτικής Αμυνας και Ασφάλειας (ΕΠΠΑ) Κώστας Μιλτιάδης. Ειπε ότι οι οδηγίες που είχε ήταν να δηλώσει πως η Κυπριακή Δημοκρατία θα συμμορφωθεί στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και στη διεθνή έννομη τάξη, αποφεύγοντας να αναφερθεί στις κοινές θέσεις της ευρωπαϊκής έννομης τάξης, γεγονός που, όπως ανέφερε, προκάλεσε δυσφορία στους κοινοτικούς μας εταίρους.
Ανέφερε ότι στις 05/02/2009 είχε συγκληθεί με πρωτοβουλία της Τσεχικής Προεδρίας και των εταίρων μας, της Γαλλίας, Γερμανίας και Ηνωμένου Βασιλείου, συνάντηση για ''να ακούσουν από την Κυπριακή Δημοκρατία κάποιες νεώτερες εξελίξεις για το φορτίο. Ελαβαν μέρος στη συνάντηση εκτός από τις τρείς χώρες, η Κύπρος, Ιταλία και Αυστρία, ο Γενικός Πολιτικός του Συμβουλίου και η Νομική Υπηρεσία του Συμβουλίου''.
''Ηταν μια πολύ δύσκολη συνάντηση για την Κύπρο γιατί οι εταίροι ανέμεναν από εμάς να επιβεβαιώσουμε ότι η ευρωπαϊκή έννομη τάξη θα γίνει σεβαστή. Οι οδηγίες που είχα ήταν να περιορίσω την ενημέρωσή μου σε μια δημόσια ανακοίνωση που εξέδωσε το Υπουργείο Εξωτερικών και σε κάποιες δημόσιες δηλώσεις που είχε κάνει ο τότε Υπουργός Εξωτερικών'', είπε ο κ. Μιλτιάδης.
''Μου είχε ζητηθεί να δηλώσω ότι πέρα από τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και τη διεθνή έννομη τάξη, η Κυπριακή Δημοκρατία θα εφαρμόσει τις πρόνοιες των κοινών θέσεων, κάτι για το οποίο δεν είχα οδηγίες. Αυτό είναι παράδοξο γιατί ως κράτος μέλος της ΕΕ, είναι αυτονόητο ότι πρέπει να γίνει σεβαστή η ευρωπαϊκή έννομη τάξη. Αυτό δεν ήταν κάτι το οποίο οι εταίροι εκτίμησαν. Υπήρχε δυσφορία επίσης γιατί η Κυπριακή Δημοκρατία είχε προσφύγει για το θέμα στην Επιτροπή Κυρώσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας'', δήλωσε ενώπιον της Επιτροπής.
Ο κ. Μιλτιάδης ανέφερε ότι ''η πρόθεση της Γερμανίας και του Ηνωμένου Βασιλείου ήταν να συνδράμουν την Κυπριακή Δημοκρατία στο χειρισμό του φορτίου υπό την αίρεση ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα ζητούσε κάτι ανάλογο''.
Στην έκθεση που υπέβαλα στο Υπουργείο Εξωτερικών, συνέχισε, ''εξέφρασα την ανάγκη να δηλώσουμε ευθαρσώς ότι η ευρωπαϊκή έννομη τάξη θα γίνει σεβαστή και είχα σημειώσει και την πρόθεση βοήθειας από τη Γερμανία και Ηνωμένο Βασίλειο''.
Σε ερωτήσεις του κ. Πολυβίου, ανέφερε πως το τέλος του 2008 και αρχές του 2009, η ΕΕ βρισκόταν σε μια φάση κατά την οποία εξέταζε σε τακτά διαστήματα μέσω της ΕΠΠΑ το ζήτημα επιβολής κυρώσεων προς το Ιράν.
Εξήγησε ότι, σύμφωνα με τις δικές μας θέσεις, το Δίκαιο της ΕΕ - μέρος του οποίου αποτελούν και οι κοινές θέσεις - ήταν αυστηρότερο από το Δίκαιο των ΗΕ σε σχέση με τις κυρώσεις.
''Εκείνη την περίοδο συζητούσαμε στην ΕΠΠΑ με αφορμή τις προσπάθειες του Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα και τις προσπάθειες εμπλουτισμού σε ουράνιο. Ταυτόχρονα πάντα στην ημερήσια διάταξη ήταν η κατάσταση στην Μέση Ανατολή'', σημείωσε.
Κοινές θέσεις, διευκρίνισε στην Επιτροπή, αποτελούν προϊόν νομικής επεξεργασίας αλλά και επικυρώνονται από το Συμβούλιο Εξωτερικών, αποτελούν την ύψιστη νομική υποχρέωση για εφαρμογή τους στη βάση συγκεκριμένου άρθρου της Συνθήκης και υπάρχει η νομική και η ηθική υποχρέωση όλων των χωρών κρατών να σεβαστούν το θέμα των κοινών θέσεων.
''Είχα μια-δύο τηλεφωνικές συνδιαλέξεις με τον Υπουργό Εξωτερικών και μιλούσα και με τον Διευθυντή του Γραφείου του'', και ''οι οδηγίες για τις θέσεις ήταν από τον ίδιο τον Υπουργό Εξωτερικών'', είπε.
Ανέφερε ότι στις 06/02/2009 συγκλήθηκε και δεύτερη συνεδρία της ΕΠΠΑ στην οποία συμμετείχε και ο Χαβιέρ Σολάνα.
''Μου έδωσε το λόγο για να ενημερώσω αυτή την φορά, την ΕΠΠΑ στο σύνολο της. Επανέλαβα τα όσα είχα πει την προηγούμενη ημέρα. Περιόρισα την ενημέρωσή μου στο γεγονός ότι η Κύπρος θα σεβαστεί τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, τη διεθνή έννομη τάξη. Ο κ. Σολάνα σε κάποια στιγμή έπρεπε να αποχωρήσει οπότε μου έκανε νόημα να βγούμε έξω να κουβεντιάσουμε κι εκείνο το οποίο μου είπε κατ ΄ ιδίαν ήταν πως με τη συμμόρφωση στη διεθνή έννομη τάξη καλυπτόταν το ζήτημα της κατακράτησης του φορτίου και της μη επιστροφής του στο Ιράν''.
Ανέφερε επίσης ότι κατά τη συνάντηση αυτή, που ήταν παρόντα και τα 27 μέλη, οι εταίροι που προσφέρθηκαν να μας βοηθήσουν ήταν Γαλλία, Γερμανία και Ηνωμένο Βασίλειο. ''Θα μας έδιναν όποια βοήθεια, φτάνει να την ζητούσαμε'', σημείωσε.
Αναφερόμενος στην επόμενη συνάντηση της 10/02/2009, είπε ότι οι εταίροι ανέμεναν να πούμε για πρώτη φορά ότι θα γινόταν σεβαστή η ευρωπαϊκή έννομη τάξη.
''Απουσία οδηγιών από το κέντρο, η συνάντηση ήταν σύντομη και αμέσως μετά ενημέρωσα το Υπουργείο και τους ανέφερα ότι είπα αυτά που έλεγα τις τελευταίες ημέρες'', πρόσθεσε.
Ανέφερε ότι ενημέρωσε με επιστολή του για τη δυσφορία που επικρατούσε ανάμεσα στους εταίρους μας κι ότι ''έφθασαν στα όρια τους'' και τότε ανέλαβε σε ανώτατο επίπεδο, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών κ. Αιμιλίου να διαβεβαιώσει για πρώτη φορά ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα σεβόταν την ευρωπαϊκή έννομη τάξη.
Ερωτηθείς από τον κ. Πολυβίου για τα συμπεράσματα που αποκόμισε από την όλη κατάσταση, απάντησε: ''θα μπορούσαμε να αποφύγουμε τις προστριβές με τους εταίρους, κάτι που κάναμε τελικά''.

ΠΗΓΗ:ΚΥΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου