Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2011

ΑΤΥΧΗΣ Η ΔΙΑΚΟΠΗ ΤΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΣΤΟ ΡΙΖΟΚΑΡΠΑΣΟ, ΔΗΛΩΝΕΙ Η ΧΙΛΑΡΙ ΚΛΙΝΤΟΝ

 Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ δηλώνει ότι η χώρα της θεωρεί πολύ σοβαρό επεισόδιο τη διακοπή της Χριστουγεννιάτικης θείας λειτουργίας, στον Αγιο Συνέσιο Ριζοκαρπάσου. Σε απαντητική επιστολή της στον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, ο οποίος της κατήγγειλε την ιεροσυλία στην Καρπασία από τις κατοχικες αρχές, η Χίλαρι Κλίντον αναφέρει ότι <<η προστασία και η προώθηση της θρησκευτικής ελευθερίας, σε παγκόσμια κλίμακα, αποτελεί προτεραιότητα της σημερινής κυβέρνησης των ΗΠΑ και θεωρούμε πολύ σοβαρά επεισόδια, όπως εκείνο που έγινε στον Αγιο Συνέσιο. Το επεισοδιο αυτό είναι ιδιαιτέρως ατυχές, λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη που υφίσταται, όπως όλες οι πλευρές να δημιουργήσουν μια θετική και συμφιλιωτική δικοινοτική ατμόσφαιρα στην Κύπρο, στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων συνομιλιών για την επανένωση του νησιού>>.
  Η Χ.Κλίντον τονίζει ακόμη ότι η Ουάσιγκτον έχει έντονα διαμηνύσει τη θέση της ότι πρέπει να γίνουν τα πάντα για να διασφαλιστεί ότι επεισόδιο όπως αυτό στο Ριζοκάρπασο ποτέ δεν θα επαναληφθεί.
 Η Αμερικανίδα ΥΠΕΞ προσθέτει στην επιστολή της προς τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής ότι, το θέμα συζήτησε με τον Πρόεδρο Χριστόφια και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ν.Ερογλου, ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών Φίλιπ Γκόρντον, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Κύπρο. Επισημαίνει, ακόμη, ότι η πρεσβεία των ΗΠΑ στη Λευκωσία θα παραμείνει σε επαφή με τους θρησκευτικούς ηγέτες στην Κύπρο και τις δυο κοινότητες, τόσο για το θέμα του Αγίου Συνεσίου, όσο και για κάθε άλλο ζήτημα που αφορά τις θρησκευτικές ελευθερίες.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου