Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2011

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΕΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΡΙ

ΜΑΛΗΚΙΔΗΣ:ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΜΕΝΑ ΠΡΑΚΤΙΚΑ
Κατασκευασμένο το πρακτικό της σύσκεψης στο υπουργείο Αμυνας στις 5 Ιουλίου 2011, μια μέρα μετά τις πρώτες μικρές εκρήξεις στα εμπορευματοκιβώτια στο Μαρί, υποστήριξε ενώπιον της μονομελούς ερευνητικής επιτροπής ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Χρίστος Μαληκίδης. Σε μια κατάθεση - κλειδί, είπε ότι στο έγγραφο «υπάρχουν διάφορες στρεβλώσεις και κάποιοι το σύνταξαν με κάποια σκοπιμότητα». Απέρριψε ότι στη συγκεκριμένη σύσκεψη ο Συνταγματάρχης Γεώργιος Γεωργιάδης, απευθυνόμενος στον τέως υπουργό Αμυνας του ανέφερε ότι αν γινόταν έκρηξη στα εμπορευματοκιβώτια θα καταστραφόταν ο σταθμός στο Βασιλικό και η Κύπρος θα οδηγείτο στο μεσαίωνα.
«Δεν αληθεύει, αυτό είναι ψέμα και μάλιστα ο κ. Γεωργιάδης κατόπιν ερώτησης του κ. Παπακώστα είπε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος έκρηξης γιατί στο φορτίο δεν υπάρχουν πυροκροτητές», είπε ο κ. Μαληκίδης. Πρόσθεσε ότι κανείς από τους στρατιωτικούς δεν έκαμε καμία αναφορά σε κόκκινο συναγερμό και ότι εκείνοι που έκαναν λόγο για τον κίνδυνο ανάφλεξης είναι τα ίδια άτομα που ενημέρωναν ότι η διαδικασία για ανάλυση της πυρίτιδας θα πάρει 3-4 μήνες. «Τα όσα αφορούν την ασφάλεια και τον κίνδυνο οι στρατιωτικοί τα ήξεραν και όχι το πολιτικό προσωπικό του Υπουργείου», ανέφερε.Σε ερώτηση αν απεκόμισε την εντύπωση από τη σύσκεψη της 5ης Ιουλίου ότι ο ΥΠΑΜ δεν μπορούσε να δράσει χωρίς προηγούμενη επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, απάντησε ότι το θέμα ήταν εξόχως πολιτικό και ότι στο πρακτικό της σύσκεψης φαίνεται ότι ζήτησε να έχει γραπτή αναφορά για να επικοινωνήσει με τον Πρόεδρο. Ο Χρίστος Μαληκίδης διευκρίνισε, απαντώντας στα διάφορα ερωτήματα, ότι έλαβε γνώση του συγκεκριμένου εγγράφου όταν του δόθηκε δια χειρός στις 13/7/2011 μετά δηλαδή τη φονική έκρηξη. Απάντησε ότι δεν γνωρίζει πότε ετοιμάστηκε το έγγραφο ούτε και αν ετοιμάστηκε τη νύχτα της 11ης προς 12 Ιουλίου μετά την έκρηξη. Ο κ. Μαληκίδης είπε ότι στις 8/7/2011 έγινε σύσκεψη με αντικείμενο τη μεταστέγαση συγκεκριμένου στρατοπέδου και ότι υπήρξε στο τέλος της σύσκεψης αναφορά για το ενδεχόμενο εγκατάστασης συστήματος κατάβρεξης και είχε λεχθεί από τον τέως Υπαρχηγό Σάββα Αργυρού ότι η πυρίτιδα θα καταστραφεί εάν γίνει ράντισμά της.
 Π.ΚΑΡΕΚΛΑΣ: ΑΛΑΛΟΥΜ ΣΤΟ ΥΠ.ΑΜΥΝΑΣ
Καταπέλτης για πολλούς ήταν στην κατάθεσή του και ο τέως γενικός διευθυντής του υπουργείου Αμυνας Πέτρος καρεκλάς. Είπε ότι στο υπουργείο λειτουργεί στρατιωτικο επιτελείο, δημιουργώνταας κατάσταση διαρχίας με στρεβλώσεις, αλαλούμ και σοβαρά προβλήματα. Ο ίδιος ειπε,  ήγειρε ακόμη και γραπτώς το πρόβλημα για διόρθωση της κατάστασης και ξεκαθάρισμα αρμοδιοτήτων. Ο κ. Καρεκλάς, ο οποίος αποχώρησε από το ΥΠΑΜ στις 4 Ιουνίου 2010, απαντώντας σε ερωτήσεις του Επικεφαλής της Επιτροπής Πόλυ Πολυβίου δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η διαρχία και στρέβλωση που επικρατεί στο ΥΠΑΜ να επηρέασε το υπό εξέταση θέμα. Είπε ότι προτού φύγει από το Υπουργείο έθεσε ενώπιον του Υπουργού διάφορες απόψεις για διόρθωση των πραγμάτων, πολλές τις ενστερνιζόταν ο κ. Παπακώστας όμως σε τελική ανάλυση, «ήμουν εγώ εναντίον πολλών στρατιωτικών», ειπε. Ερωτηθείς από τον κ. Πολυβίου αν το συγκεκριμένο σώμα έγινε αυτόνομο έναντι της Εθνικής Φρουράς και του Υπουργείου Αμυνας, απάντησε θετικά ενώ θετική ήταν και η απάντησή του σε ερώτηση αν είχε δημιουργηθεί ένα άλλο μικρό ΓΕΕΦ στο ΥΠΑΜ.Ο κ. Καρεκλάς αναφέρθηκε σε σύσκεψη που έγινε στο ΥΠΕΞ στις 6/8/2009 στην οποία συμφωνήθηκε να παραμείνει το φορτίο υπό την επίβλεψη της ΕΦ και τον Οκτώβρη όλες οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες να επανεξετάσουν το θέμα και να υποβάλουν εισηγήσεις. Σημείωσε ότι στη σύσκεψη αυτή τονίστηκε από πλευράς ΥΠΑΜ η ανάγκη να ληφθούν αποφάσεις για να φύγει το φορτίο και ότι μας λέχθηκε ότι το θέμα είναι πολιτικό και σοβαροί λόγοι δεν μας επιτρέπουν να ενεργήσουμε, επίκειται η επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Συρία και η Συνέλευση των ΗΕ και πρέπει να υπάρξει αναμονή ως τον Οκτώβρη.
Δ/ΝΤΡΙΑ ΚΡ.ΧΗΜΕΙΟΥ:ΜΠΟΡΟΥΣΑΜΕ ΝΑ ΠΡΟΛΑΒΟΥΜΕ...  
 Η διευθύντρια του Κρατικού Χημείου Πόπη Κανάρη, δήλωσε στην ερευνητική επιτροπή ότι αν αποστέλλονταν νωρίτερα δείγματα από το περιεχόμενο των εμπορευματοκιβωτίων στο Χημείο του Κράτους, αυτό θα είχε την ευχέρεια να τα αναλύσει μέσα σε μόλις τρεις ημέρες και να διαπιστώσει ποιά ήταν η κατάσταση των σταθεροποιητών και αν είχε υποστεί αλλοίωση η πυρίτιδα.Είπε ότι οι συνθήκες φύλαξης του φορτίου ήταν άμεσος παράγοντας που οδήγησε στη φονική έκρηξη. Αίσθηση προκάλεσε η αναφορά της ότι από τη στιγμή που είχε αρχίσει η αυτοανάφλεξη της πυρίτιδας στις 4 Ιουλίου, ήταν πλέον αργά να γίνει οτιδήποτε και πως, για την ίδια, η καλύτερη λύση ήταν η εκκένωση της Βάσης και ίσως και της περιοχής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου