Κυριακή 20 Μαρτίου 2011

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ WIKILEAKS ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΟΙ ΠΙΚΡΙΕΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧ.ΑΝΑΝ ΚΑΙ ΟΙ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΙ


Το Κυπριακό και η μετά το σχέδιο Ανάν εποχή είναι το περιεχόμενο απόρρητων εγγράφων των αμερικανικών πρεσβειών στην Αθήνα και στη Λευκωσία, που αποκαλυπτουν τα Wikileaks και δημοσιεύει η εφημερίδα Καθημερινή των Αθηνών. 
- Στις 9 Ιουνίου 2005 ο τότε υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης, γευματίζει με τον Αμερικανό πρέσβη Τσαρλς Ρις. Ο Ελληνας ΥΠΕΞ λέγει ότι ''ο Ερντογάν χάνει τον έλεγχο. Αν το σχέδιο Ανάν ξανανοίξει δεν είμαι σίγουρος ότι ο Ερντογάν θα μπορούσε να το χειρισθεί''. Ο Τ.Ρις ρωτάει ''αν ο Τάσσος Παπαδόπουλος θέλει πραγματικά μια συμφωνία'' και ο κ.Μολυβιάτης απαντά ότι ''ο Παπαδόπουλος δεν είναι σίγουρος ότι δεν θέλει ένα deal''. Το Σεπτέμβριο του 2005 ο Ρις μιλάει  ξανά με τον Μολυβιάτη στη Θεσσαλονίκη. Ο Μολυβιάτης παραδέχεται ότι δυσκολεύεται να μιλήσει με τον Τ.Παπαδόπουλο, ο οποίος βρίσκεται για ιατρικούς λόγους στη Φλόριντα. Διευκρινίζει όμως ότι ''δεν νομίζει ότι ο Παπαδόπουλος τον αποφεύγει'' και προσθέτει ότι ''ο υπουργός Εξωτερικών Ιακώβου δεν είναι συνεννοήσιμος'' στα θέματα Τουρκίας - Ε.Ε. και απλώς δεν του μιλάει γι’ αυτά.
ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ-ΤΑΣΣΟΥ ΓΙΑ ΑΝΑΝ
- Η αμερικανική πρεσβεία στη Λευκωσία, γράφει σε τηλεγράφημά της στις 29 Σεπτεμβρίου 2005, πως ''οι Ελληνοκύπριοι έχουν δηλητηριάσει τόσο πολύ την κοινή γνώμη σε σχέση με το σχέδιο Ανάν, κατά τρόπο που κάθε προσπάθεια να υπερασπισθεί τις διάφορες πτυχές του σχεδίου εμφανίζεται ως αγγλοαμερικανική συνωμοσία, για να ωφεληθεί η Τουρκία και να τιμωρηθούν οι Ελληνοκύπριοι. Ο Παπαδόπουλος χρησιμοποιεί την αμερικανική υποστήριξη στο σχέδιο Ανάν για να αποδείξει οτι εκείνος υπερασπίζεται σθεναρά τον Κυπριακό Ελληνισμό'', υποστηρίζει η αμερικανική πρεσβεία. Η πρεσβεία στην Κύπρο προτείνει δε, να ''αλλάξουμε τον δημόσιο λόγο μας, βάζοντας λιγότερη έμφαση στην υποστήριξή μας στο συγκεκριμένο σχέδιο Ανάν και να βάλουμε πίεση στους Ελληνοκύπριους να μας πουν τι αλλαγές θέλουν''.
-  Σε τηλεγράφημα της αμερικανικης πρεσβείας στη Λευκωσία, της 4ης Οκτωβρίου 2005, ο Αμερικανός πρέσβης στην Κύπρο αναφέρει ότι είναι εύκολο να απελπισθεί κανείς όταν σκέπτεται τις πιθανότητες λύσης του Κυπριακού. ''Το Κυπριακό είναι σαν τον καιρό, όλοι μιλάνε γι’ αυτό αλλά κανείς δεν κάνει τίποτα''.
ΤΑΣΣΟΣ, Ο ΜΙΚΡΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΑΔΕΛΦΟΣ
- Η πρεσβεία των Αμερικανών στην Αθηνα γράφει, επίσης, ότι ''κάθε ελληνική κυβέρνηση και ιδιαίτερα η σημερινή υπό τον πολύ προσεκτικό Καραμανλή, φοβάται μη δημιουργήσει την εντύπωση στους ψηφοφόρους της ότι δεν στηρίζει τον Ελληνα «μικρό αδελφό» πολύ περισσότερο απ’ ό,τι φοβάται τα τουρκικά στρατεύματα στη Βόρεια Κύπρο''. Ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Ρις γράφει ότι '' Μολυβιάτης μας έχει πει πως ο Παπαδόπουλος, που δεν είναι και ιδιαίτερα δημοφιλής στους Ελληνες αξιωματούχους, έχει ισχυρότερο μοχλό πίεσης έναντι της Ελλάδος από ό,τι η Ελλάδα στην Κύπρο. Ο Καραμανλής πάλι κρατάει σε απόσταση τον Παπαδόπουλο, ο Μολυβιάτης κάνει ό,τι μπορεί για να αποφύγει τον Κύπριο ομόλογό του Ιακώβου και κρατάνε τις σχέσεις με την Κύπρο και τις σχέσεις με την Τουρκία σε δύο διαφορετικές γραμμές, όπου αυτό ειναι εφικτό. Με άλλα λόγια ο Μολυβιάτης πιστεύει, και εμείς συμφωνούμε, ότι οι σχέσεις με την Αγκυρα είναι πολυ πιο σημαντικές, για να καταστούν όμηρες της αρνητικής στάσης του Παπαδόπουλου...''. Το βασικό συμπέρασμα είναι όμως ότι ''ο Παπαδόπουλος πρέπει να νιώθει ικανοποιημένος με την ισχύ που του δίνει το γεγονός ότι κάθεται στο τραπέζι της Ε.Ε. και χαρούμενος που έχει αλλάξει πια το θέμα από το αν οι Ελληνοκύπριοι απέρριψαν το σχέδιο Ανάν στο γιατί η Τουρκία δεν αναγνωρίζει την Κύπρο''.
ΜΕΛΕΤΟΥΣΑΝ ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
- Η πρεσβεία της Κύπρου στέλλει την 1η Φεβρουαρίου 2006 τηλεγράφημα με το οποίο αναζητεί τρόπους να ''πληρώσει'' ο τότε Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, για την απόρριψη του σχεδίου Ανάν και υποστηρίζει ότι ''η Ε.Ε. παίζει το παχνίδι του''. Μεταξύ άλλων συστήνει να ''ξυπνήσουν οι Ευρωπαίοι και να κάνουν σαφές στον Παπαδόπουλο ότι δεν θα τον βοηθήσουν στη λύση του προβλήματος. Η ώρα έχει έλθει να κάτσουν ο Παπαδόπουλος και ο Ταλάτ σε ένα τραπέζι και να διαπραγματευθούν''. Ταυτόχρονα προτείνει να ''βρεθούν τρόποι που θα προκαλέσουν εσωτερικό πολιτικό πρόβλημα αν αρνηθεί''.
''ΘΑ ΠΡΟΣΚΥΝΗΣΕΙ Η ΝΤΟΡΑ...''
- Απορρητο τηλεγραφήμα του Φεβρουαρίου του 2006 αποκαλύπτει τις αντιδράσεις από την ανάληψη του ελληνικού ΥΠΕΞ από την Ντόρα Μπακογιάννη. Ο τότε γ.γ.ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας λέγει στον Αμερικανό πρέσβη στην Κύπρο πως ''θα συνεργασθεί με την Μπακογιάννη''. Ο Νο2 του ΑΚΕΛ Νίκος Κατσουρίδης, γράφει η Καθημερινή, όμως διευκρινίζει ότι ''δεν ανησυχεί για τον διορισμό της Μπακογιάννη, γιατί κανένας Ελληνας πολιτικός δεν μπορεί να τσακωθεί μαζί μας. Θα χρειασθεί να έλθει να προσκυνήσει εδώ και να πει όλα τα σωστά πράγματα. Αλλιώς θα πληρώσει ακριβά στην Ελλάδα''.
- Αλλο τηλεγράφημα αφορά τη συνομιλία Μπακογιάννη και Αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα. Η κ. Μπακογιάννη στην πρώτη επίσημη συνάντησή τους  λέγει ότι ''η Λευκωσία είναι έτοιμη να συμμετάσχει σε μια νέα προσπάθεια του ΟΗΕ για τη λύση του προβλήματος'' και πρόσθεσε πως το σχέδιο Ανάν ανήκει στην ιστορία, οι Ελληνοκύπριοι το απέρριψαν''. Πρότεινε όμως να ''υπάρξει μια νέα πρόταση, έστω επιφανειακά διαφορετική. Κάθε βιώσιμη λύση θα τεθεί σε δημοψήφισμα από τις δύο κοινότητες, το σχέδιο πρέπει να μοιάζει διαφορετικό από του Ανάν, για να εξασφαλίσει αρκετές ελληνοκυπριακές ψήφους. Ακόμη και αν το 80-90% του περιεχομένου του είναι το ίδιο με το σχέδιο Ανάν πρέπει να μοιάζει καινούργιο''.
- Η Μπακογιάννη εξέφρασε την ενόχλησή της γιατί έμαθε ότι ένα ελληνοκυπριακό πλοίο επιχείρησε να μπει σε ενα τουρκικό λιμάνι την ίδια μέρα που είχε συναντηθεί με τον Κύπριο υπουργό Εξωτερικών Ιακώβου και τον Τούρκο αξιωματούχο Μπαμπατσάν. ''Το έμαθε από τα πρακτορεία ειδήσεων, όχι από επίσημο τηλεγράφημα από τη Λευκωσία ή την Αγκυρα. Οταν πήρε τηλέφωνο τον Ιακώβου της είπε ότι και εκείνος εξεπλάγη. Τόνισε όμως ότι ταξίδευε και ενδεχομένως να μην ήταν ενήμερος'', αναφέρει το τηλεγράφημα και συνεχίζει ότι ''η Μπακογιάννη παραδέχθηκε πως προσπαθούσε ακόμη να καταλάβει αν η μεθόδευση για να μπει το πλοίο στο λιμάνι της Μερσίνας ήταν σχέδιο του Προέδρου Παπαδόπουλου (ή κάποιου κοντινού του συμβούλου όπως ο Τ. Τζιωνής) για να προσελκύσει την προσοχή στην άρνηση της Τουρκίας να δεχθεί το πλοίο ή μια τυχαία απόφαση κάποιου πλοιοκτήτη, όπως είπε χαρακτηριστικά χωρίς να πείθει και πολύ...''.
''Ο ΜΠΟΥΣ ΔΕΝ ΦΟΒΑΤΑΙ ΤΟΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΗ ΠΡΟΕΔΡΟ''
- Αλλο τηλεγράφημα αναφέρεται στην εκλογή Χριστόφια στην Προεδρία. Ο Αμερικανός πρεσβευτής τον επισκέφθηκε για να του επιδώσει ένα συγχαρητήριο τηλεγράφημα από τον πρόεδρο Μπους. Ο Χριστόφιας το διάβασε και αναφώνησε ''είμαι ευτυχής που ο κ. Μπους δεν φοβάται ένα κομμουνιστή Κύπριο πρόεδρο''. Εν συνεχεία, όπως αναφέρει το σχετικό τηλεγράφημα στις 28 Φεβρουαρίου 2008 ο Χριστόφιας δήλωσε πως ''οι Ελληνες και Τούρκοι Κύπριοι είναι παιδιά της ίδιας γης. Φίλε μου, οι Τουρκοκύπριοι έχουν περισσότερα κοινά μαζί μας απ’ ό,τι με τους Τούρκους... Δεν είναι απίθανο να φέρουμε μαζί τις δύο πλευρές σε μια λύση''.
Αναφερόμενος στον Μεχμέτ Αλή Ταλάτ είπε αστειευόμενος: ''ο Ταλάτ ξεκίνησε την πολιτική του ζωή ως Κύπριος. Αργότερα έγινε Τουρκοκύπριος. Τώρα είναι Τούρκος''. Και προσθεσε ότι με την προσωπική του επαφή με τον Ταλάτ σύντομα και τακτικά, ήλπιζε ''να τον ξανακάνει Κύπριο''.
- Σε άλλη συνάντηση με τον Αμερικανό πρέσβη(τηλεγράφημα από Λευκωσία στις 16 Ιουνίου 2009) ο Χριστόφιας ανέφερε πως ''η ευθύνη για τις θέσεις των Τουρκοκυπρίων υπέρ μιας συνομοσπονδίας και όχι ομοσπονδίας ανήκει σε κύκλους στην Αγκυρα... Η ευθύνη ανήκει στο βαθύ κράτος. Τον στρατό, το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας που μπλοκάρουν τη μετατροπή της Κυπριακής Δημοκρατίας σε μια πραγματική Ομοσπονδία για όλους τους Κύπριους... Σε αντίθεση με τον Ταλάτ διαβεβαίωσε τον πρέσβη πως δίνει λογαριασμό μόνο στον εαυτό του, αν και εχει την πλήρη στήριξη του Ελληνα πρωθυπουργού Καραμανλή''.'
ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΜΥΣΤΙΚΑ ΜΕ ΕΡΤΟΓΑΝ
 Εν τέλει ο Χριστόφιας εξήγησε ότι χρειάζεται κάτι καλύτερο από το σχέδιο Ανάν για να πείσει τους καχύποπτους Ελληνοκύπριους ψηφοφόρους να ψηφίσουν ΝΑΙ. Το κλειδί είπε είναι η επιστροφή των περιουσιών και γενναίες επιστροφές εδαφών, συμπεριλαμβανομένης της χερσονήσου της Καρπάσιας. Χαρακτήρισε τις περιουσίες ''ψυχή του καπιταλιστικού συστήματος'' και τόνισε ότι δεν μπορεί να υποστηρίξει ένα σύστημα όπου ένα ανεξάρτητο όργανο αποφασίζει την τύχη των περιουσιών των Ελληνοκυπρίων που βρίσκονται στην τουρκοκυπριακή περιοχή. Θα ήθελε αντί γι’ αυτό να έχουν όλοι οι πραγματικοί ιδιοκτήτες το δικαίωμα της άρνησης, σημειώνοντας πως στην πραγματικότητα οι περισσότεροι Ελληνοκύπριοι θα επέλεγαν να μην επιστρέψουν στις εγκαταλελειμμένες περιουσίες τους στην τουρκοκυπριακή πλευρά''. Καταλήγοντας υπογράμμισε ότι δεν θα προσπαθήσει να εκβιάσει την Τουρκία, αλλά θα του είναι αδύνατον να δώσει το πράσινο φως στην ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. αν συνεχίσουν η κατοχή και η μη αναγνώριση της Κύπρου. Ο ίδιος είπε ότι ήθελε να συναντηθεί με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ερντογάν, ακόμη και μυστικά, αλλά ο Ερντογάν δεν το δέχεται φοβούμενος ότι θα κατηγορηθεί πως αναγνώρισε την Κύπρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου