Παρασκευή 4 Μαρτίου 2011

Η ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΜΠΑΝ ΓΙΑ ΣΥΓΚΛΙΣΕΙΣ-ΑΠΟΚΛΙΣΕΙΣ

Ο Μπαν Κι Μουν καταγράφει γενικώς στην έκθεσή του τις συγκλίσεις και τις διαφορές των δυο πλευρών στα διάφορα κεφάλαια διαπραγμάτευσης.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ
 Ο Γ.Γ.Η.Ε. αναφέρει ότι οι δυο πλευρές έφτασαν σε σύγκλιση σε συγκεκριμένα ζητήματα σχετικά με την αντιπροσώπευση της Κύπρο στις Βρυξέλλες και στα όργανα λήψης αποφάσεων της Ε.Ε. Γράφει ότι ''η πρωταρχική διαφορά σχετίζεται με την ενσωμάτωση της διευθέτησης, συμπεριλαμβανόμενης οποιασδήποτε απόκλισης από το acquis στη νομοθεσία της Ε.Ε. Και οι δύο πλευρές επιθυμούν να διασφαλίσουν τη νομική βεβαιότητα της διευθέτησης, όμως διαφορές παραμένουν στο πώς θα το πράξουν''.
 ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αναφέρει ότι οι ''οι πλευρές έφτασαν κοντά στην ολοκλήρωση των συγκλίσεων στα θέματα ουσίας.Υπάρχει τώρα συμφωνία στη χρήση πληθυσμιακών και καταναλωτικών κριτηρίων στον υπολογισμό του πώς, για συγκεκριμένη μεταβατική περίοδο, θα αντιμετωπιστεί το σχετικό οικονομικό μειονέκτημα του βορρά''. Επισημαίνει ότι τα μέρη ακόμη δεν έχουν συμφωνήσει πότε θα λήξει η μεταβατική περίοδος.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ&ΚΑΤΑΝΟΜΗΣ ΕΞΟΥΣΙΩΝ
 Θεωρεί καθοριστικές για την επιτυχία των διαπραγματεύσεων τις συγκλίσεις στα θέματα κλειδιά της διακυβέρνησης και της κατανομής της εξουσίας. Αναφέρει ότι από το Νοέμβριο οι δυο πλευρές παρουσίασαν αριθμό γεφυρωτικών προτάσεων και εκφράχει την πεποίθηση ότι οι αποκλίσεις που απομένουν δεν είναι αξεπέραστες.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΟ
 Αναφέρει στην έκθεσή του ο Μπαν Κι Μουν ότι στο κεφάλαιο αυτό υπάρχει ήδη μια πλατειά εννοιολογική κατανόηση για το μηχανισμό με τον οποίο θα επιλυθούν τα ιδιαίτερα δύσκολα αυτά θέματα. Τονίζει ότι από την τελευταία του έκθεση δεν συζητήθηκαν εκκρεμή ουσιαστικά θέματα του περιουσιακού και ότι ''οι δεδηλωμένες θέσεις των πλευρών παραμένουν μακριά η μια από την άλλη''.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΔΑΦΙΚΟ
 Λέγει ότι ενώ οι πλευρές άγγιξαν το θέμα του εδαφικού στη διάρκεια της ταυτοποίησης των βασικών θεμάτων, δεν έχουν ακόμη συμφωνηθεί οι περιστάσεις υπό τις οποίες κι οι δύο πλευρές θα ήταν έτοιμες να συζητήσουν αυτό το κεφάλαιο. 
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑ & ΕΓΓΥΗΣΕΙΣ
 Λέγει ότι ενώ έχουν ταυτοποιηθεί τα βασικά θέματα, δεν έχουν συζητηθεί.
 Αξιοσημείωτη είναι η επισήμανση Μπαν, που σαφώς ανταποκρίνεται στη θέση της ελληνοκυπριακής πλευράς, ότι ορισμένες πτυχές-κλειδιά των τριών τελευταίων κεφαλαίων είναι αναγκαίως συσχετιζόμενε
ς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου