Τρίτη 29 Μαρτίου 2011

ΠΟΛΛΑΠΛΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΤΕΛΟΣ ΓΙΑ ΠΡΩΗΝ, ΝΥΝ ΚΑΙ ΕΠΟΜΕΝΟΥΣ

Η κυβέρνηση προχωρεί σε κατάργηση των πολλαπλών συντάξεων των κρατικών αξιωματούχων. Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε νομοσχέδιο που θα σταλεί στη Βουλή. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι το νομοσχέδιο ρυθμίζει τις διάφορες πρόνοιες των νόμων και των κανονισμών που αφορούν στις συντάξεις και εξέφρασε την προσδοκία της κυβέρνησης ότι θα εγκριθεί προτού διαλυθεί η Βουλή εν όψει των βουλευτικών εκλογών. Ο Στέφανος Στεφάνου είπε ότι οι προωθούμενες ρυθμίσεις θα επηρεάσουν τόσο τους ήδη συνταξιούχους υπαλλήλους - αξιωματούχους όσο και τους νυν υπηρετούντες και τους μελλοντικούς υπαλλήλους – αξιωματούχους.
Το νομοσχέδιο προβλέπει :

- η σύνταξη αξιωματούχου ο οποίος ανέλαβε ή αναλαμβάνει ένα ή περισσότερα λειτουργήματα ή αξιώματα ή θέσεις περιορίζεται στο μισό των υψηλότερων απολαβών για οποιοδήποτε από τα εν λόγω λειτουργήματα, αξιώματα ή θέσεις. Ως σήμερα δίδονται συντάξεις για όλα τα αξιώματα στα οποία υπηρέτησε κάποιος. Με το νομοσχέδιο, θα λαμβάνεται υπόψη ο πιο ψηλός μισθός που έπαιρνε και θα του δίνεται σύνταξη που δεν θα υπερβαίνει το 50% των υψηλότερων απολαβών που είχε. Δηλαδή αν κάποιος έπαιρνε ως αντιμισθία 100 χιλιάδες ευρώ το χρόνο η σύνταξη που θα παίρνει δεν θα μπορεί να υπερβαίνει τις 50 χιλιάδες ευρώ το χρόνο.
- αναστέλλεται η καταβολή σύνταξης σε περίπτωση που συνταξιούχος ανέλαβε ή αναλαμβάνει οποιοδήποτε λειτούργημα, αξίωμα ή θέση. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε πως αυτό ισχύει στο θέμα του βουλευτή που γίνεται υπουργός και παύει να παίρνει πλέον σύνταξη βουλευτή. Με τη νέα νομοθεσία, θα αναστέλλεται η σύνταξη που έπαιρνε και από άλλα λειτουργήματα που ασκούσε πριν να γίνει υπουργός και θα παίρνει μόνον την αντιμισθία του υπουργού.
- καταργείται το δικαίωμα επιλογής μεταξύ σύνταξης μόνο ή ελαττωμένης σύνταξης και ΕΦΑΠΑΞ ποσού. Ο κ.Στεφάνου είπε ότι υπήρχε η δυνατότητα να γίνεται μια προσαρμογή που ήταν επιλογή του καθενός εάν με τη συνταξιοδότησή του έπειτα από έναν δημόσιο λειτούργημα αποφάσιζε εάν ήθελε να πάρει κανονικά το ΕΦΑΠΑΞ με τη σύνταξη ή να πάρει λιγότερο ΕΦΑΠΑΞ με μεγαλύτερη σύνταξη. Πλέον αυτό το δικαίωμα καταργείται με βάση το συγκεκριμένο νομοσχέδιο.
- η σύνταξη καταβάλλεται με τη συμπλήρωση της ηλικίας των 63 ετών αντί των 60. Σε αυτή την πρόνοια υπάρχει εξαίρεση για κάποιους που επηρεάζονται από συγκεκριμένες πρόνοιες σε συγκεκριμένες νομοθεσίες.
- κατά τον υπολογισμό των συνταξιοδοτικών ωφελημάτων δεν λαμβάνεται υπόψη οποιαδήποτε πλασματική υπηρεσία. Υπήρχε μια ρύθμιση που γινόταν σε περιπτώσεις δημοσίων υπαλλήλων που έπαιρναν πρόωρη σύνταξη για να αναλάβουν ένα δημόσιο αξίωμα, γινόταν ένας υπολογισμός και τους πιστωνόταν μια υπηρεσία για να συμπληρωθούν κάποια απαραίτητα χρόνια για να παίρνουν ένα συγκεκριμένο ποσό σύνταξης. Αυτό με τη νέα νομοθεσία καταργείται. Αυτή η πρόνοια θα ισχύσει μόνο για τους μελλοντικούς αξιωματούχους-υπαλλήλους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου