Πέμπτη 17 Μαρτίου 2011

23,6 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΤΑ ΑΝΤΙΣΤΑΘΜΙΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ - ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΜΕ ΤΟ ΠΑΚΕΤΟ

Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε σήμερα το πακέτο των αντισταθμιστικών μέτρων, ύψους 23,6 εκατομμυρίων ευρώ. Το πακέτο είναι το αντιστάθμισμα της αύξησης της φορολογίας στα τρόφιμα και στα φάρμακα στο 5%. Ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι το πακέτο είναι κατά περίπου 20% μεγαλύτερο, από την αρχική δέσμευση. Μιλώντας μετά τη συνεδρία του Υπουργικού, ο Χαρίλαος Σταυράκης είπε ότι το πακέτο είναι στοχευμένο, ώστε να επωφεληθούν γύρω στις 160,000 πολίτες, σε πέντε κατηγορίες: χαμηλοσυνταξιούχοι, άτομα με αναπηρίες, λήπτες δημοσίων βοηθημάτων, οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα με χαμηλά εισοδήματα και οι μακροχρόνια άνεργοι.
ΤΑ ΑΝΤΙΣΤΑΘΜΙΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ
Οι χαμηλοσυνταξιούχοι επωφελούνται μέσα από δυο σχέδια, σύμφωνα την υπουργό Εργασίας Σωτηρούλα Χαραλάμπους. Με αύξηση του πασχαλινού επιδόματος κατά 50 ευρώ, και αντί 300 θα λάβουν 350 ευρώ. Και μέσω του σχεδίου για αύξηση του ορίου φτώχειας.
ΤΑ ΑΝΤΙΣΤΑΘΜΙΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΑΝΑΠΗΡΟΥΣ 
 Θα βοηθηθούν 4.720 άτομα που λαμβάνουν επίδομα τυφλού, βαριάς κινητικής αναπηρίας, διακίνησης αναπήρου, φροντίδας παραπληγικού ή τετραπληγικού ατόμου. Θα επωφεληθούν με ειδική χορηγία που θα τους δοθεί τον προσεχή μήνα, με τη μηνιαία επιταγή που λαμβάνουν. Θα πάρουν αύξηση πάνω στη μηνιαία επιταγή. Αυτό το μέτρο θα εφαρμοστεί από το 2011 διότι αρκετά από αυτά τα επιδόματα αλλάζουν με βάση το Δείκτη Τιμών Καταναλωτή.
 ΑΝΤΙΣΤΑΘΜΙΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΛΗΠΤΕΣ ΔΗΜ.ΒΟΗΘΗΜΑΤΟΣ
 Οσοι λήπτες δημόσιου βοηθήματος δεν επωφελούνται από οποιοδήποτε από τα άλλα μέτρα, θα δοθεί ένα ποσό το οποίο θα είναι ανάλογο με τη σύνθεση της οικογένειάς τους.
 ΑΝΤΙΣΤΑΘΜΙΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΧΑΜΗΛΟΜΙΣΘΟΥΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ
 Ειδική χορηγία, ανάλογη με τη σύνθεση της οικογένειας, θα δοθεί στους χαμηλόμισθους του ιδιωτικού τομέα, που έχουν εισόδημα κάτω από το όριο της φτώχειας, το οποίο έχει οριστεί στις 11.149 ευρώ ετησίως για το 2010. Το όριο αναπροσαρμόζεται ανάλογα με τη σύνθεση της οικογένειας. Θεωρείται καινοτόμο μέτρο.
ΑΝΤΙΣΤΑΘΜΙΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΑΝΕΡΓΟΥΣ
 Το σχέδιο στήριξης των χαμηλόμισθων ισχύει και για τους μακροχρόνια άνεργους. Μακροχρόνια άνεργος έχει οριστεί το άτομο που έχει εξαντλήσει το ανεργιακό επίδομα των έξι μηνών και συνεχίζει να έχει ενεργή εγγραφή στις Δημόσιες Υπηρεσίες Απασχόλησης, αναζητώντας εργασία για ακόμη έξι μήνες. Στα νοικοκυριά των μακροχρόνια ανέργων το ποσό θα είναι πιο ψηλό από το ποσό που θα δοθεί στα νοικοκυριά με εργαζόμενους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου