Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2011

ΔΥΣΑΡΕΣΚΕΙΑ ΓΙΑ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑ ΑΠΟ ΤΟ Δ/ΝΤΗ ΤΟΥ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟΥ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ

Ο Λεωνίδας Παντελίδης εξέφρασε δυσαρέσκεια για την κατάθεση Χριστόφια στην ερευνητική επιτροπή, στο σημείο που αφορά εάν του έδωσε ή όχι οδηγίες για καταστροφή του ιρανικού φορτίου. Διαψεύδοντας ουσιαστικά την κατάθεση Χριστόφια ότι ''του εδωσε προσφορικη οδηγία να προχωρήσει με την καταστροφή'', μετά την ενημέρωση που του έκανε με σημείωμά του στις 6/9/2011, στην οποία μίλησε για κάποιους κινδύνους για το φορτίο, ο κ.Παντελίδης είπε ότι ''ο ίδιος κατανόησε ότι είχε τη συναίνεση του Προέδρου''.
 Μάλιστα κατέθεσε ότι φαίνεται ότι η δυσαρέσκειά του που εξέφραασε και στον πρόεδρο της Δημοκρατιας, ήταν αυτή που οδήγησε στην ανακοινωση του κυβερνητικού εκπροσώπου το προηγούμενο απόγευμα 7/9/2011, σε σχέση με τις αρμοδιότητες Παντελίδη και ποιες είναι. Ο διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του Πρ. Χριστοφια ανέφερε ότι γνώριζε ότι ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος επρόκειτο να εκδώσει τη γραπτή δήλωση, πρόσθεσε ότι είχε πει την άποψη του στον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο αλλά δεν συμμετείχε στη σύνταξη της δήλωσης.
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ ΓΙΑ ΠΟΔΗΓΕΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΠΑΝΤΕΛΙΔΗ
Προηγουμένως, ο εκ των συνηγόρων των συγγενών των θυμάτων Χρίστος Τριανταφυλλίδης κατήγγειλε στον κ. Πολυβίου την γραπτή δήλωση που εξέδωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος και ανέφερε ότι ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ''επεμβαίνει ευθέως στις διαδικασίες ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής''.
Ο κ. Τριανταφυλλίδης είπε ότι στη δήλωση του ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ''λέει ότι ο κ. Παντελίδης δεν μπορούσε να αναλάβει ευθύνη καταστροφής του φορτίου'' και ''τα καθήκοντα του περιλαμβάνουν επαφές και επικοινωνία με ξένους διπλωμάτες και όχι διαμεσολάβηση μεταξύ υπουργείων και υπηρεσιών».
Ο κ. Παντελίδης, συνεχίζει ο Εκπρόσωπος, «μετά την κατάσχεση του φορτίου, είχε αναλάβει προσπάθεια να διερευνήσει και προωθήσει την προοπτική καταστροφής του φορτίου σε επαφές που είχε με το Ιράν. Γι’ αυτή τη διπλωματική προσπάθεια ο κ. Παντελίδης είχε τη συγκατάθεση του Προέδρου της Δημοκρατίας, όπως άλλωστε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε ξεκαθαρίσει κατά την παρουσία του στη Μονομελή Επιτροπή Διερεύνησης της φονικής έκρηξης στο Μαρί». 
Από την πλευρά του ο κ. Πολυβίου, αφού είπε ότι έχει έρθει εις γνώση του από τα ΜΜΕ η δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, ανέφερε ότι υπόψη του λαμβάνει ''μόνο τα έγγραφα που προϋπήρχαν ως πραγματικό μαρτυρικό υλικό και ένορκες δηλώσεις'' ενώπιον του'' και δεν λαμβάνει υπόψη ''οτιδήποτε άλλο, ούτε δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, ούτε δηλώσεις οποιουδήποτε άλλου''.


ΔΥΣΑΡΕΣΤΗΜΕΝΟΣ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΑΚΡΙΒΗΣ Ο ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ

Προσθεσε ότι συμφωνεί με τον κ. Τριανταφυλλίδη ότι ''δεν είναι ορθό ιδιαίτερα πριν ή και μετά τη μαρτυρία κάποιου συγκεκριμένου προσώπου να γίνονται δηλώσεις σε σχέση με το τί θα πει ο μάρτυρας ή ποια είναι η σχέση του μάρτυρα''. 
Σε ερωτήσεις του κ. Πολυβίου αν μεταξύ απογεύματος 5 Σεπτεμβρίου 2011 που ολοκληρώθηκε η μαρτυρία του Προέδρου της Δημοκρατίας ενώπιον της Επιτροπής, είχε επικοινωνία με τον Πρόεδρο για το τι είπε στην Επιτροπή και τί τον επηρέαζε (τον κ. Παντελίδη) και αν εξέφρασε την δυσαρέσκεια του ότι ο Πρόεδρος αναφέρθη σε αυτόν με τρόπο που να μην είναι ακριβής, ο κ. Παντελίδης απάντησε ''μάλιστα''. Ο κ. Παντελίδης απέφυγε να δώσει απάντηση στο ερώτημα του Προέδρου της Ερευνητικής Επιτροπής Πόλυ Πολυβίου εάν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έδωσε εντολή για καταστροφή της πυρίτιδας. «Εγώ κατάλαβα ότι ο Πρόεδρος συναινούσε στην προσπάθεια που έκανα, δεν αντέδρασε, γεγονός που εξέλαβα ως συγκατάνευση», είπε ο κ. Παντελίδης. 
Κατέθεσε, ακόμη, ότι από τις 6 Σεπτεμβρίου που διαβίβασε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το σημείωμα για τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό, στο γραφείο του, με τους Συνταγματάρχη Ανδρέα Σταύρου και τον Υπολοχαγό Γεννάρη Ανδρέα μέχρι την έκρηξη δεν ήρθε ξανά σε επαφή με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το θέμα του φονικού φορτίου.
ΕΠΙΜΟΝΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΝΤΑΣΗ
Ο κ. Πολυβίου επεμενε σε αρκετα σημεια να ρωτα εαν ελαβε οδηγια για καταστροφη, οπως κατεθεσε ο Δ.Χριστοφιας και απαντησε ''εξήγησα ότι εγώ κατάλαβα ότι συμφωνούσε με αυτό που έκαμα. Μίλησα για συναίνεση, ότι συναινούσε με την προσπάθεια που έκανα'', επανέλαβε ο κ. Παντελίδης. Σε αρκετά σημε΄κια των ερωτήσεων ο κ.Παντελίοδης δεν απαντούσε ή ζητούσε από τον κύριο Πολυβίου να ακριβολογεί. 
 Είπε επίσης ότι δεν ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τη σύσκεψη της 7ης Φεβρουαρίου, επειδή δεν λήφθηκε καμία απόφαση, επειδή οι δύο Υπουργοί (Αμυνας και Εξωτερικών) διαφωνούσαν και επειδή στη σύσκεψη συμμετείχε ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού, ο οποίος είχε αφαιρέσει το λόγο από τον κ. Παντελίδη στην αρχή της σύσκεψης όταν επιχείρησε να παραθέσει την ιδέα που είχε για να δοθεί διέξοδος που ήταν ο διαχωρισμός και η καταστροφή του στρατιωτικού υλικού και η εκποίηση του υπολοίπου φορτίου μετά από έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.ΠΟΛΥΒΙΟΥ:ΕΝΘΑΡΡΥΝΑΤΕ ΣΥΡΟΥΣ ΚΑΙ ΙΡΑΝΟΥΣ 
Ο κ. Πολυβίου υπέδειξε στον κ. Παντελίδη ότι ''για λόγους που σας φάνηκαν σωστοί τότε ενθαρρύνατε το Ιράν και τη Συρία να νομίσουν ότι το θέμα για την επιστροφή του φορτίου ήταν συζητήσιμο και ότι ''με το να μην τους κλείσετε την πόρτα τους ενθαρρύνατε'' και ο κ. Παντελίδης απάντησε ότι δεν κλείνει καμία πόρτα και ότι η πόρτα του είναι ανοικτή σε όλους τους ξένους πρέσβεις και σε όλους τους άλλους.
''ΚΡΟΤΙΔΕΣ ΣΤΑ ΜΟΥΤΡΑ ΜΑΣ''
''Το Συμβούλιο Ασφαλείας με επιστολή του 6 Φεβρουαρίου 2009 είναι κάθετο ότι όλο το φορτίο θα πρέπει να κατασχεθεί. Η ΕΕ ακόμη πιο κάθετη. Γιατί η Κυπριακή Δημοκρατία να υποβάλει αίτημα ή να μεταβιβάσει αίτημα δείχνοντας ότι είναι σε συνεννόηση με Ιράν για το φορτίο; Γιατί ο Πρόεδρος στη Δαμασκό να πει στον Ασαντ ότι δεν θα το αφήσουμε να φύγει ούτε θα το καταστρέψουμε. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μας είπε ότι το είπε, αλλά ήταν διπλωματικός ελιγμός. Όμως αυτοί οι διπλωματικοί ελιγμοί σπάζουν σαν κροτίδες στα μούτρα μας. Γιατί να υποθηκεύουμε το μέλλον μας σε αυτούς τους ακραίους ισλαμιστές, όταν τις αποφάσεις τις επήραν οι εταίροι μας στην ΕΕ;'', είπε ο κ. Πολυβίου. 
Ο κ. Παντελίδης είπε ότι δεν μπορεί να απαντήσει εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας και δήλωσε ότι βρισκόταν στην επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στην Συρία και συμμετείχε στη συνάντηση των αντιπροσωπειών υπό τους κ. Ασαντ και Χριστόφια.
ΤΟΝ ΞΕΧΑΣΕ Ο ΠΡΑΚΤΙΚΟΓΡΑΦΟΣ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΟΥ...
Σε παρατήρηση του κ. Πολυβίου ότι ο Γραμματέας του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας Ιάκωβος Γεωργίου ανέφερε ότι ο κ. Παντελίδης δεν ήταν παρών στη σύσκεψη, ο κ. Παντελίδης είπε ότι ήταν στην επίσκεψη και στη συνάντηση, ήταν στην αντιπροσωπεία.
Σε παρατήρηση ότι ήταν σε αυτή τη συνάντηση που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έδωσε διαβεβαιώσεις ότι το φορτίο θα παραμείνει Κύπρο μέχρι να μπορέσει να το επιστρέψει η Δημοκρατία στη Συρία και στον Ιράν, ο κ. Παντελίδης είπε ότι δεν θυμάται.
Ερωτηθείς εκ νέου από τον Πρόεδρο της Επιτροπής εάν είχε πήρε οδηγίες από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μετά τις 6 Σεπτεμβρίου για καταστροφή του φορτίου, ο κ. Παντελίδης είπε ότι «σε αντιδιαστολή με την επιστροφή του φορτίου, η δική μου προσπάθεια ήταν να το ξεφορτωθούμε και όχι να το επιστρέψουμε και είχα τη συγκατάθεση του Προέδρου στις ενέργειες μου».
Ο κ. Παντελίδης απαντώντας σε άλλη ερώτηση είπε ότι μετά τις 6 Σεπτεμβρίου δεν πήρε τηλέφωνο ούτε στρατιωτικούς, ούτε τον Υπουργό Αμυνας για να τους πει να προχωρήσουν σε καταστροφή του φορτίου.
Στην κατάθεση του ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής ο κ. Παντελίδης είπε ότι στις αρχές Ιανουαρίου του 2011 του κοινοποιήθηκε επιστολή του Υπουργού Αμυνας προς τον Υπουργό Εξωτερικών και επικοινώνησε με το Γραφείο του Υπουργού Εξωτερικών στην προσπάθεια να συγκαλέσει σύσκεψη υπηρεσιακών, ωστόσο αποφασίστηκε η σύσκεψη της 7ης Φεβρουάριου και δεν πραγματοποιήθηκε αυτή που συγκάλεσε ο κ. Παντελίδης.
Ο κ. Πολυβίου υπέδειξε στον κ. Παντελίδη ότι θα ανέμενε κάποιος ότι θα ενημέρωνε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με σημείωμα καθώς έστελνε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σημειώματα επί πολλών θεμάτων, ο κ. Παντελίδης είπε πως υπήρξε διαφωνία δύο Υπουργών και έπρεπε αυτοί να απευθυνθούν στον Πρόεδρο.
''ΜΟΥ ΕΚΑΝΕ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ Ο ΜΑΡΚΟΣ''
«Δεν μπορούσε κάποιος κατώτερος να δώσει αναφορά. Μου είχε ήδη κάνει παρατήρηση ο ΥΠΕΞ ότι το θέμα δεν είναι του επιπέδου μου αλλά είναι θέμα των Υπουργών. Όταν πήγα στη σύσκεψη και προσπάθησα να μιλήσω εισέπραξα παρατήρηση από τον κ. Κυπριανού ο οποίος μου είπε «Γιατί κ. Παντελίδη βίαζεσαι να μιλήσεις πριν τον Υπουργό;», είπε ο κ. Παντελίδης.
Ανέφερε επίσης ότι συμφωνούσε περισσότερο με τον Υπουργό Άμυνας παρά με τον Υπουργό Εξωτερικών γι’ αυτό και εισέπραξε τη δυσαρέσκεια του κ. Κυπριανού.
Ο κ. Παντελίδης, είπε επίσης ότι παρέλαβε το πρακτικό της συνάντησης της 7ης Φεβρουαρίου μετά την έκρηξη.
Στην υπόδειξη Πολυβίου ότι στη σύσκεψη της 7ης Φεβρουαρίου επαναλήφθηκε η λέξη έκρηξη και πως αντί για «κάποιοι κίνδυνοι» όπως ενημέρωνε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο σημείωμα της 6ης Σεπτεμβρίου, υπήρχε πλέον κίνδυνος πλήρους καταστροφής, και ρώτησε αν δεν έπρεπε να διαβιβάσει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας νέο σημείωμα, ο κ. Παντελίδης, είπε πως εάν έγραφε σημείωμα θα έγραφε ότι «οι δύο Υπουργοί διαφωνούν και δεν τα βρίσκουν».
''ΓΕΛΟΙΟΠΟΙΗΣΑΝ ΤΗΝ ΙΔΕΑ ΜΟΥ...''
«Δεν ήξερα τι να του πω. Πήραν μια ενδιάμεση απόφαση ζήτησαν να πληροφορηθούν το ένα και το άλλο. Εγώ πήγα εκεί με μια ιδέα και εξουδετέρωσαν την εισήγησή μου. Μου είπαν ότι η ιδέα μου ήταν ανόητη και πρώτος ο ίδιος ο Υπουργός Εξωτερικών». Είπε ακόμη ότι γελοιοποίησαν την ιδέα του.
'' Ο ΜΑΡΚΟΣ ΜΕ ΘΕΩΡΟΥΣΕ ΕΝ ΔΥΝΑΜΕΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΗ ΤΟΥ''
Σχολιάζοντας παρατήρηση του κ. Πολυβίου ότι φαίνεται ότι υπήρχε μη λειτουργική σχέση μεταξύ του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου και του Υπουργού Εξωτερικών, ο κ. Παντελίδης είπε ότι υπάκουε στις οδηγίες του Υπουργού Εξωτερικών και δεν ανταγωνιζόταν τον κ. Κυπριανού.«Ο Υπουργός Εξωτερικών με θεωρούσε εν δυνάμει ανταγωνιστή του», πρόσθεσε.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου